Ja dziś jednak proponuję inną wersję karpatki.
Wykorzystałam ciasto francuskie.
składniki:
- 2 płaty francuskiego ciasta
- pół litra mleka
- 4 łyżki cukru
- laska wanilii
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kostka masła(ja daję najwyżej 100g)
Ciasto francuskie rozkładamy na blachy wyłożone pergaminem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 20 min do zbrązowienia.
Studzimy na kratce.
1.5 szklanki mleka gotujemy z wanilią i cukrem.
Do pozostałego mleka wsypujemy mąki i dokładnie mieszamy.
Gdy mleko będzie już gorące,wyciągamy wanilię i dodajemy mąki wymieszane z mlekiem.
Mieszamy energicznie by nie dopuścić do powstania grudek.
Gdy budyń wystygnie miksujemy go razem z masłem.
Gotową masę budyniową wykładamy na pierwszy blat upieczonego francuskiego ciasta.Przykrywamy drugim blatem.
Posypujemy cukrem pudrem i...ćwiczymy silną wolę by nie zjeść całości od razu :)
smacznego!!!
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje Twoja karpatka! ; )
OdpowiedzUsuńZ pewnością jest pyszna! *.*
Pieczenie ciasta z termoobiegiem czy góra - dół?
OdpowiedzUsuńJa pieke z termoobiegiem.
Usuń