Dziś proponuję w innej formie ziemniaki pieczone.
Wyglądają bardzo efektownie.
Smacznego!
składniki:
- dość duże ziemniaki
- sól
- olej lub oliwa
- zioła prowansalskie lub tymianek lub rozmaryn
- ewentualnie czosnek
Ziemniaki obieramy,myjemy i nacinamy plasterki uważając by nie przeciąć do końca.Ja położyłam ziemniak między dwie drewniane łyżki i nacinałam bez obaw.
Piekarnik nastawiamy na 200/220stopni u mnie termoobieg.
W miseczce mieszamy przyprawy z oliwą i pędzelkiem smarujemy każdy ziemniak także między plasterkami.Ja dodatkowo powciskałam w niektóre miejsca plasterki czosnku.
Ziemniaki wykładamy na pergamin i pieczemy ok 40/50min.
Proponuję od czasu do czasu posmarować je "miksturą" z miseczki.
pychota :) muszę w końcu skusić się na pieczone w takiej formie, dla odmiany od łódeczek :)
OdpowiedzUsuńDokładnie..zbierałam się do nich już od dawna:)
Usuńależ smakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń