Kolejna zupa na moim blogu.
Krupnik zrobiony na kurczaku z kaszą perłową(jęczmienną).
Można zrobić też krupnik bez mięsa na bulionie z warzyw,też będzie smaczny.
składniki:
- 2 nogi z kurczaka
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 200 g kaszy perłowej
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- ćwiartka selera
- pół cebuli
- 3-4 duże ziemniaki
- sól,pieprz,majeranek(odrobina)
Mięso umyć,zalać wodą,lekko posolić i gotować do miękkości.Regularnie usuwać szumowiny.
Marchew,pietruszkę i seler obrać,zetrzeć na tarce o największych oczkach(można pokroić po prostu na kawałki)razem z cebulą(w całości) dodać do gotującego się mięsa.Ziemniaki pokroić w średnią(lub małą)kostkę.Dodać do gotującej się zupy.Dosypać kaszę.
Gotować jeszcze ok 15min.
Doprawić.
Podawać z obranym kurczakiem,w całości lub bez.
Smacznego!!!
moja ulubiona zupka:D smak z dzieciństwa
OdpowiedzUsuńteraz muszę przyznać, że nawet zjem ze smakiem :) zwłaszcza, że wszelkie kasze uwielbiam
OdpowiedzUsuńw dzieciństwie krupnik był dla mnie największą karą ;p