wtorek, 31 marca 2015

Kokosowa babka piaskowa


Na próżno szukać mazurków na moim blogu,nie są zbytnio lubiane przez moją rodzinę.Choć znalazłoby się kilka ciast,które z powodzeniem owe mazurki mogą zastąpić.
Babki natomiast ścielą się gęsto(trochę przesadziłam:D) i dziś kolejna baba z książki Ewy Aszkiewicz"Kuchnia Polska" przerobiony przeze mnie na babkę kokosową.
Po usunięciu ze składników kokosu i mleka powstanie tradycyjna baba piaskowa(oryginał z książki)


składniki:
- 250g masła
- szklanka* mąki pszennej
- szklanka* mąki ziemniaczanej
- szklanka* wiórków kokosowym zmielonych na pył
- szklanka* cukru pudru
- 2 jajka
- szklanka* śmietany 12%
- pół szklanki* pełnotłustego mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy

Ucieramy masło z cukrem na puszysto.Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając,wlewamy śmietanę i mleko.
Do jednolitej puszystej masy dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia,ciągle ucieramy dodając kokos.Na samym końcu dodajemy ekstrakt waniliowy.
Ciasto od razu przekładamy do średniej formy do bab,wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Pieczemy ok 50min.
Zrumienioną,z lekkim pęknięciem na środku i bokami odstającymi od formę babkę wyjmujemy z piekarnika,chłodzimy przez ok 10min,wyjmujemy z formy i polewamy lukrem(szklanka c.pudru i kilka kropel wody) i posypujemy wiórkami kokosowymi(opcjonalnie).


smacznego!!!

*używamy szklanki takiej jaką mamy w domu i tej proporcji trzymamy się przez cały przepis

2 komentarze:

  1. Musiałą pięknie pachnieć kokosem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kokos w każdej postaci :) a ta babka wygląda przepysznie... pozdrawiam i życzę zdrowych, smacznych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek