Kolejny przepis na domowe przetwory ale tak to już jest o tej porze roku:)
Wysyp pomidorów w tym roku był tak duży,że nie nadążaliśmy ich zjadać.Sporo zerwałam jeszcze zielonych by zrobić sałatkę i dżem.
Te czerwone przeznaczyłam oczywiście na przecier.
Zrobienie domowego przecieru nie jest żadną filozofią a chyba nikogo nie trzeba przekonywać do domowych wyrobów.
składniki:
- 3kg soczystych pomidorów
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wrzucamy do garnka i powoli na małym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając tak by skórki nie przywarły do garnka.
Gdy pomidory puszczą sok można zwiększyć ogień i jeszcze chwilę je gotować,do momentu aż rozpadną się całkowicie.
Następnie pomidory przecieramy przez sitko ny pozbyć się pestek i skórek.
Przetarte pomidory ponownie podgrzewamy,dodając sól i cukier.Podgrzewamy tak długo aż przecier zgęstnieje.
Gorący przelewamy do wyparzonych i czystych słoiczków.Stawiamy do góry dnem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Można pasteryzować,ja tego nigdy nie robię i nic się nie psuje.
smacznego!!!
Wczoraj robiłam taki przecier:)
OdpowiedzUsuń