sobota, 12 września 2015

Sernik na pożegnania lata


Chociaż kalendarzowa jesień w Irlandii rozpoczęła się z pierwszym dniem sierpnia pogoda ostatnio można by powiedzieć dość letnia.
Jednak wszystko co dobre kończy się i wbrew wszystkiemu zacznie się całkiem przyjemny kulinarnie(niestety w aurze będzie na odwrót) okres jesienny:)
Także symbolicznie na moim blogu kończę sezon letnich wypieków tym o to sernikiem.
Sernik jest wilgotny,puszysty i lekko słodki(dla lubiących słodkości radzę zwiększyć ilość cukru).Połączenie czekolady i malin daje "kopa" chyba wiecie co mam na myśli :P
Polecam!!!




czekoladowy spód:
- 150g zmielonych na pył ciastek
- 2łyżki kakao
- 60g miękkiego masła

Wszystko razem łączymy i wykładamy na spód wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy o wymiarach 26cm.
Wstawiamy do lodówki.

masa serowa:
- 800g sera białego trzykrotnie zmielonego(można potraktować go    malakserem/blenderem lub czymś podobnym
- 8 jajek
- kostka masła dobrej jakości
- 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Żółtka ubijamy razem z cukrem,masłem,,mąką ziemniaczaną,ekstraktem na puszystą masę.
Zmniejszamy obroty miksera o połowę i dodajemy po łyżce zmielonego sera białego.

Białka ubijamy na sztywno i delikatnie,stopniowo mieszamy razem z masą serową.

Gotową masę serową wylewamy na czekoladowy spód i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy sernik ok 1.5 godziny.U mnie sernik piekł się prawie 2 godziny.
Gotowy sernik studzimy w otwartym piekarniku.
Następnie przenosimy go do lodówki najlepiej na całą noc.

polewa czekoladowa:
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mleka
- pół łyżeczki pasty waniliowej

Wszystkie składniki podgrzewamy w garnku na małym ogniu.Mieszamy wszystko aż składniki dokładnie się połączą.Studzimy czekoladę.

Maliny i borówki myjemy i osuszamy.Można też użyć innych owoców.

Wystudzoną czekoladą polewamy całkowicie zimny sernik.Przybieramy owocami i listkami mięty.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.







smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki, a ten wygląda tak cudownie, że od razu mam apetyt na porcję! :)
    Przepięknie wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wygląda fantastycznie! :)
    Jesień zaczyna się pierwszego sierpnia? To macie lato już w kwietniu? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie:pierwszy dzień wiosny to 1 luty,pierwszy dzień lata to 1 maja,pierwszy dzień jesieni to 1 sierpień,pierwszy dzień zimy to 1 listopad....według kalendarza celtyckiego.

      Usuń
  3. Nie lubię pożegnań, ale sernik jest GENIALNY!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek