Z zielonych pomidorów z reguły robię sałatkę na zimę.W tym roku z powodu sporej ilości pomidorów w mojej szklarni oprócz sałatki zrobiłam też dżem i ku zaskoczeniu mojego męża jest mało że jadalny to jeszcze rewelacyjnie smakuje z tostami czy z naleśnikami:)
Polecam do wypróbowania!
składniki:
- 1kg zielonych twardych pomidorów
- sok z jednej limonki/cytryny
- ok 300g cukru można dać mniej lub więcej
Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidory smażymy aż całkowicie zmiękną i jak najwięcej odparują.Dodajemy w trakcie sok z limonki.U mnie trwało to długo..ok 4 godzin.
Po tym czasie przecieramy pomidory przez sitko.Ponownie do garnka,dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu ok 2h by wszystko ładnie zgęstniało.
Jeszcze gorący dżem przekładamy do słoiczków.Stawiamy do góry dnem i zostawiamy w spokoju do całkowitego wystygnięcia.
Można pasteryzować jeśli wolicie mieć pewność.:)
Mam ogromną ochotę przygotować takie cudo :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić..choćby z ciekawości:)
Usuń