sobota, 19 września 2015

Rafaello


Już jeden przepis na to ciasto jest na blogu.Tym razem dostałam ciut inny przepis od koleżanki (dziękuje Aniu) i postanowiłam go wypróbować.
Wydaje mi się że miłośników kokosu i samego Rafaello nie trzeba długo namawiać na kawałek..:)


składniki:
- ok 300g solonych krakersów
- 200g wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki cukru(w oryginale było 1i1/4)
- pół kostki masła-100g( w oryginale cała)
- 750ml mleka
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 4 żółtka
- wanilia


Pół litry mleka razem z cukrem i 150g wiórków kokosowych podgrzewamy.Pozostałe mleko rozrabiamy w misce z żółtkami i mąkami na gładko..by nie było żadnych grudek.
Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy masę z żółtek i mąki,energicznie mieszając tak by nie powstały grudki.
Ostawiamy gotowy budyń do wystudzenia.

Miękkie masło miksujemy mikserem na puszysto,dodajemy partiami budyń.

Formę o wymiarach 40x24cm wykładamy pergaminem,folią spożywczą lub folią srebrną.
Wykładamy pierwsza partię krakersów,na to budyń,krakersy i tak do skończenia składników.Ostatnią warstwą jest zawsze budyń który posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Ciasto ostawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.Najlepiej na całą noc.




ps.w najbliższym czasie zrobię to ciasto w wersji wegańskiej...


smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto za smak i za to, ze nie trzeba piec:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od bardzo dawna chodzi za mną te ciasto. A jak zobaczyłam te zdjęcia to już w ogóle :P
    Chyba jutro idę do sklepu po krakersy i wiórki kokosowe no i zabieram się do pracy! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, istny obłęd! :)
    Kocham Raffaello, więc z pewnością smakowałoby mi takie cudo! *.*
    Świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skusiłabym się z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek