Jeden z moich ulubionych dodatków obiadowych choć nie tylko bo kapustę w tej postaci można jeść przecież też solo np z razową kromką świeżego pieczywa.
składniki:
- pół kg kapusty kiszonej
- 250 g pieczarek
- jedna duża cebula
- dwie szklanki bulionu
- kminek,liść laurowy,ziele,pieprz i ewentualnie sól
Kapustę płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki(będą lepiej trawione i wygodniejsze do jedzenia)
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie/oleju/maśle/oleju kokosowym.
Wrzucamy stopniowo pokrojone pieczarki.Mają się usmażyć nie udusić.
Podsmażoną cebulę z pieczarkami przekładamy do miski i na patelnię wrzucamy kapustę którą również podsmażamy.
Po czym zalewamy bulionem tak by kapusta była tylko w połowie zanurzona w nim.Dorzucamy kminek,liść,zielę i dusimy pod przykryciem ok 40min.
Na samym końcu wrzucamy cebulę z pieczarkami i jeszcze chwilę dusimy wszystko razem.
I tu są dwie szkoły:jedna by zrobić zasmażkę na maśle a druga lekko oprószyć mąką.Chodzi o to by wszystko zgęstniało.Można też obydwie czynności pominąć.
Na samym końcu doprawiamy wszystko do smaku.
U mnie w domu taką kapustę najczęściej podaję do tradycyjnego schabowego z ziemniakami,kaszy gryczanej z gulaszem lub solo z kromką chleba.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)