poniedziałek, 27 czerwca 2011

Gofry



Przepisu na gofry szukałam od bardzo dawna..Chyba nie skłamię jak napiszę,że przejrzałam cały net(jeśli nie cały to na pewno w większości).
Ideał znalazłam tutaj
Teraz nie istnieje już dla mnie inny przepis.
Nie musiałam go modyfikować pod siebie bo od początku przypasował mnie i moim dzieciom.
Szybki i bardzo prosty-czyli to co najbardziej lubię.
Zawsze robię z podwójnej porcji,wiem że gofry nigdy się nie zmarnują :)
składniki:
 -2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka

Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na pianę.Żółtka,mleko,mąkę,proszek do pieczenia,sól i olej miksujemy na gładką masę.Dodajemy pianę z białek.Mieszamy już ręcznie.
Pieczemy w gofrownicy.Studzimy na kratce




Podajemy według uznania..z bitą śmietaną,cukrem pudrem,owocami czy syropem klonowym.Same,bez żadnych dodatków też są doskonałe.Moje dzieci dostają takie gofry na drugie śniadanie do szkoły.



Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. Nawet jeśli nie tylko dla dzieci.. to jak w takiej chwili chce się być dzieckiem.. i zachłannie wcinać jeden za drugim cieplutki gofr prosto z maszynki.. :3

    OdpowiedzUsuń
  2. ten przepis zmotywuje mnie aby zaopatrzyc się w gofrownicę

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze sa te cieplutkie,chrupiace i pachnace...mam dokladnie ten sam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj nie tylko dla dzieci :) na dobrego gofra nigdy nie jest za późno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy ta gofrownica na pewno tak opieka jak na foto? mam taką samą i z jedne strony nawet po 15 minutach pieczenia sa blade

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak widać na zdjęciach, tak piekła moja gofrownica(od roku mam nowa).

      Usuń
    2. W ilu stopniach i ile minut się piecze ?

      Usuń
    3. Nie wiem jak piecze Twoja gofrownica więc nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie.
      Moją ustawiam na najwyższą temp(mam pięciostopniową skale) i piekę ok 5 min...aż zadowoli mnie kolor.

      Usuń
  6. Moje dziecko też uwielbia gofry, najlepiej same :).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek