wtorek, 28 czerwca 2011

Pyry,kartofle,ziemniaki...

Na początku chciałabym podziękować wszystkim odwiedzającym mój blog.
Jestem nowa i dopiero raczkuje w blogowaniu kulinarnym.Przez 6 dni trwania mojej przygody z blogowaniem miałam ponad tysiąc wyświetleń.Dziekuję.

Co region to inna nazwa.
Nie mam pojęcia czy nazwa tego dania w całej Polsce jest taka sama.Natomiast składniki na pewno są podobne.
Ja daje dodatkowo jeden składnik,którego nie znalazłam w innych przepisach. Poza nim potrawa ta,to minimalizm w składnikach....
To jeden z tych przepisów które robię na "oko" więc nie umiem podać dokładnych proporcji...
Ale jak ktoś się uprze to się postaram:)))


Placki ziemniaczane:

-kilka surowych ziemniaków
-cebula
-jajko-tu zawsze daję dwa
-mąka pszenna
-otręby (obojętnie ile i jakie)
-sól,pieprz,słodka i ostra papryka



Cebulę i ziemniaki zetrzeć na tarce.
Za mnie robi to robot kuchenny więc zaliczam to danie to szybkich i łatwych.
Dodać pozostałe składniki.
Jeśli chodzi o ilość mąki to daję jej nie dużo..tak żeby zagęścić ziemniaki.
Trzeba pamiętać że otręby mają w tym przypadku takie same właściwości zagęszczające jak mąka(na taką ilość ziemniaków i cebuli jak na zdjęciu,max pół szklanki mąki i pół szklanki otrębów)
Przyprawić można na ostro.U mnie ta opcja odpada ponieważ placki jedzą też dzieci.

Smażyć na rumiano.Odsączyć na papierowym ręczniku.

Podawać według uznania.Na słodko, z sosem pieczarkowym,solo czy ze śmietaną.Na ciepło lub na zimno.
U mnie sprawdza się ostatnio sos gravy.

Smacznego

6 komentarzy:

  1. Powodzenia zatem!
    A placki ziemniaczane to klasyka dobra na każdy czas:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz u mnie moj tata zawsze nazywal bandury hehe :)Zawsze zartowal, ze na obiad beda kartofle z ziemniakami i bandurami ;p
    A trwoje placki wylgada bardzo aptycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. co to jest sos gravy?
    jak się go robi?
    przepis...

    OdpowiedzUsuń
  4. Agata sos gravy to nic innego jak ciemny sos pieczeniowy..ja używam gotowego knorra:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. mniammm...uwielbiam a wrecz kocham placki...w moich jeszcze znajdziesz koperek i kosteczke cukinii:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek