ciasto:
-kostka masła
-szklanka cukru
-3 szklanki mąki tortowej lub pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-opakowanie cukru waniliowego
-3 żółtka
-jajko
Wszystkie składniki połączyć.Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę.
Ok pół kg śliwek umyć,osuszyć i przekroić na pół.Usunąć pestki.
Formę-(ja używam tortownicy 23cm)wysmarować masłem,oprószyć mąką
Dokładnie obłożyć ciastem spód i boki formy,nakłuć widelcem.
Układać śliwki bardzo ciasno,skórką do dołu.
Lekko odgiąć boki ciasta (np.nożem).
Piec ok godziny w temperaturze 180stopni.
Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia w otwartym piekarniku.
Oprószyć obficie cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Super, ciasto obowiązkowe w sezonie śliwkowym, ja wczoraj zrobiłam żeberka ze śliwkowym sosem BBQ, a dziś mam zamiar upiec właśnie takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :) rozpoczął się sezon śliwkowy więc trzeba wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńzapraszam też do mojego bloga :)
http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/
uwielbiam takie ciasta ;)
OdpowiedzUsuń