sobota, 22 października 2011

kokosowo-budyniowo

Dzisiaj szybki przepis na bardzo proste ciasto nie wymagające pieczenia.
Wykorzystamy do tego świeżego kokosa.Można użyć gotowych wiórek i mleczka kokosowego.


Zaczniemy od tego jak otworzyć kokosa:
Każdy świeży kokos ma trzy dziurki.Szukamy tej jednej,do której łatwo wbić np nóż.Wylewamy mleczko znajdujące się w środku.
Teraz wystarczy uderzyć kokosa tępym narzędziem i powinien rozłupać się na pół.

Wiórki:
Żeby zrobić wiórki wystarczy podważyć białą cześć od brązowej,twardej skóry i zetrzeć na tarce.
Można wysuszyć w piekarniku lub użyć świeżych.

Ja zrobiłam troszkę inaczej:)))

Pokroiłam kokosa na drobne kawałki.Zalałam gorącą wodą (ok pół litra) i zmiksowałam blenderem.
Powstałe mleczko wylałam na bawełnianą ściereczkę i wycisnęłam mleczko.
Powstałe wiórki nie przypominają tych startych ponieważ tutaj głównie chodzi o zrobienie mleczka kokosowego ale przydały się idealnie do mojego ciasta.



Szybkie ciasto budyniowe:
- krakersy-ilość zależy od kształtu blachy
- 3 budynie śmietankowe
- mleczko i wiórki kokosowe
- szklanka cukru
- 1.5 l mleka


Polewa czekoladowa:
- 3 tabliczki czekolady mlecznej

Zagotować litr i szklankę mleka razem z cukrem.W pozostałym mleku i rozrobić budynie.Dolać mleczko kokosowe..Wymieszać.
Wlać na gotujące się mleko.Mieszać energicznie by nie dopuścić do powstania grudek.Wsypać połowę wiórków ok 100 g.Wymieszać.
Odstawić do przestudzenia.

Blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Wyłożyć krakersami.Wylać na to jeszcze ciepły budyń.
Wyłożyć na to następną warstwę krakersów.Wstawić do lodówki na 3 godziny.

Czekoladę roztopić w misce nad parą.
Polać ciasto polewą,ozdobić wiórkami i ponownie odstawić na 2 godziny do lodówki.


Smacznego!!!


Jeśli zależy nam na bardziej kokosowym smaku proponuję użyć gotowych wiórek ok 250 g.

5 komentarzy:

  1. ..jak zawsze ,,Niebo w Gębie"..pyszności..

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętam moje pierwsze otwieranie kokosa - 4 osoby (w tym 3 facetów i oczywiści każdy wiedzial najlepiej) i 2,5 h roboty :P

    OdpowiedzUsuń
  3. @monami to musiało zabawnie wyglądać:)))Ale chyba każdy z nas miał podobny pierwszy raz z kokosem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko co jest związane z koksem! A ciasto wygląda pięknie i apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek