Idealne śniadanie,świetny dodatek do kawy czy herbaty,mogą występować solo lub z nadzieniem dżemowym...drożdżowe bułeczki o aromacie i smaku mandarynek..
składniki:
- 7 mandarynek
- 4 jajka
- ok 3 szklanek mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- 50g drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka
- esencja waniliowa
- ewentualnie dżem np taki
- 3/4 kostki rozpuszczonego masła
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki mleka,dodać po łyżce mąki i cukru.Odstawić na 10 min.
Mandarynki zmiksować blenderem,można przecedzić przez sitko ale ja tego nie zrobiłam.
Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn,resztę mleka,cukru,esencje waniliową,jajka i zblenderowane mandarynki.
Wyrabiamy ciasto.Możliwe,że 3 szklanki mąki będzie za mało więc trzeba będzie dosypać.Pod koniec wyrabiania dodajemy masło.
Ciasto ma być bardzo elastyczne.Wyrabiamy dalej.
Odstawiamy do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kulki wielkości piąstki dziecka.
Nadziewamy łyżką dżemu-można pominąć.Formujemy kuleczki i odstawiamy jeszcze na 20 min by podrosły.
Przed pieczeniem można posmarować je białkiem.
Gotowe są po ok 20 minutach w piekarniku.
Najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe.
Smacznego!!!
Genialne! Mmm, i jakie puszyste!
OdpowiedzUsuńzjadłabym teraz do kakao :)
OdpowiedzUsuńChyba wiem co będzie jutro na śniadanie ;) Tylko zastąpię masło olejem rzepakowym (chyba wyjdą, nie?) bo trzeba walczyć z wysokim cholesterolem :)
OdpowiedzUsuńO to prawda..walczyć trzeba:)
UsuńCo do oleju,wydaje mi się,że powinny wyjść.Będę wdzięczna z informacje jak poszło:)Powodzenia i pozdrawiam:)
Oj, jak ja bym się dorwała do takich bułeczek.... Pyszności
OdpowiedzUsuń