piątek, 2 listopada 2012

Pistacjowy sernik z masłem orzechowym

Chyba zaczynam być coraz większą fanką masła orzechowego.
Jednak zdecydowanie nie pasuje mi chleb/krakers itp posmarowany owym masłem.
Jednak jako dodatek do wypieków masło orzechowe jest idealne.
Przepis ten to nic innego jak puszysty sernik z pistacjami,polany masłem orzechowym.
Proste i smaczne.
Polecam!!!


(przepis autorski)
składniki:
- 800g sera zmielonego trzykrotnie
- 7 jajek
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki jogurtu
- łyżka esencji waniliowej
- 300g poszatkowanych pistacji
- 350g masła orzechowego
- 1.5 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki dobrej jakości masła
- ok 2 łyżek mleka
- 6 krakersów na spód-można pominąć

Masło ubijamy razem z żółtkami,szklanką cukru,esencją,jogurtem,1.5 szklanki mleka w proszku i mąką ziemniaczaną na puszysto.
Jeśli będzie bardzo gęste można dodać więcej jogurtu.
Dodajemy partiami ser,zmniejszając obroty miksera na minimum.
Wsypujemy 200g pistacji,mieszamy ręcznie.

Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do masy serowej.

Tortownicę o wymiarach 24cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Spód wykładamy niesolonymi krakersami.
Na to wylewamy masę serową.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10 min.
Później zmniejszamy temperaturę do 160/150 stopni.I dalej pieczemy sernik ok 1.5 godziny.Trzeba kontrolować by nie spalić góry.
Studzimy w otwartym piekarniku.

Masło orzechowe podgrzewamy razem z pozostałym cukrem i mlekiem w proszku.Gęstość regulujemy zwykłym mlekiem.
Gotową masą polewamy zimny sernik.
Posypujemy pozostałymi pistacjami.
Wstawiamy sernik na całą noc do lodówki.




Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. Chleb z masłem orzechowym, podgrzany w mikrofali to poezja!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Masło orzechowe i pistacje...cudowne :) A to wszystko w serniku - jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  3. no, no..
    pistacje w serniku. z masłem orzechowym.
    piękne i pysznie zaskakujące połączenie :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pistacje. Świetnie nadają się do deserów. Sernik wygląda bardzo puszyście. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Masło orzechowe nie jest moim faworytem, ale pistacje i serniki uwielbiam :) Twoje ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek