wtorek, 22 stycznia 2013

Pączki z piekarnika

Pączki moja rodzinna mogłaby jeść codziennie..teoretycznie ja też.
Niestety alarmująco zaokrąglające się części ciała sygnalizują,że trzeba pomyśleć o czymś lżejszym...
Przepis ten jest typowym przepisem na pączki,który wzięłam z książki "Kuchnia Polska".
Zmodyfikowałam go pod siebie i zamiast wrzucać do tłuszczu,upiekłam je w piekarniku.
Polecam pomimo to,że bardziej smakują jak puszyste bułeczki niż tłuste pączki.


składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z całej cytryny
- 5 żółtek
- 6 dag rozpuszczonego masła
- szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- powidło,dżem lub konfitura do nadziewania
- lukier lub cukier puder
- ewentualnie skórka pomarańczowa

W lekko ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże.Dodajemy cukier.Odstawiamy na 10min.
Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę,żółtka,sól,skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy.
Wyrabiamy bardzo dokładnie ciasto.Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło.
Wyrabiamy tak długo aż pokażą się pęcherzyki powietrza.
Odstawiamy do podwojenia objętości.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki formując zgrabne kulki.Lekko je spłaszczamy(ale tak symbolicznie).

Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Piekarnika nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim pączki ok 20 min.

Nadziewamy jeszcze ciepłe za pomocą szprycy do tortów.

Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

Najlepiej smakują na ciepło.


Smacznego!!!

12 komentarzy:

  1. świetny pomysł na odchudzone paczuszki:)
    pięknie rosną, wspaniale smakują i do tego mniej rujnują figurę:D

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł, nie powiem :]
    zainteresowałaś mnie strasznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł interesujący, ale jednak nie ma to jak smażony pączuch :) Te smażone na oleju rzepakowym można lekko odsączyć, odkładając je na papierowy ręcznik - wtedy nie są aż tak bardzo tłuste :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są pyszne, jednak my polecamy pączki ziemniaczane smażone na oleju. Nie wsiąkają bardzo tłuszczu no i co ważne na drugi dzień są nadal świeżutkie :).
    Przepis na naszym blogu :)
    PZDR.

    OdpowiedzUsuń
  5. Luuubię pączki, ale ta ilośc tłuszczu przeraża i mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kupiłam drożdże. Mam też chęci. Więc w ten weekend już koniecznie muszę zrobić pączki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chęci najważniejsze:)Polecam zrobić:)Pozdrawionka:))

      Usuń
  7. ja też jestem pączkowym pożeraczem. Idealne paczki dla dbających o linie :). Przynajmniej jeden można zjeśc :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek