Drożdżowe bułki o wnętrzu jakie sobie tylko wymyślicie.
Idealne na śniadanie..smakują wyśmienicie solo lub z wędliną czy serem..
Pycha.
składniki:(10-12 bułek)
- pół kilograma mąki pszennej
- pół kostki drożdży
- pół łyżeczki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- pół szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 jajka
- sól,pieprz
- czosnek granulowany/4 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- łyżeczka oregano
- dwie konkretne garście otrębów
- mak- u mnie 3 łyżki
- białko do posmarowania bułek
Przygotować rozczyn z drożdży,cukru i kilku łyżek mleka.Odstawić na 10min.
Mąkę przesiać.Dodać przyprawy,mleko,oliwę z oliwek,otręby,jajka,mak i rozczyn.
Wyrobić elastyczne ciasto.Pod koniec wyrabiania dodać masło i ponownie wyrobić ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 lub 12 części.
Każdą część zwinąć w rulon i zawijać tworząc ślimaczki.
Ostawić bułki do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy białkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20min.Do zarumienienia.
Przynajmniej postaramy się je wystudzić na kratce...:)))
(u mnie większość została zjedzona jeszcze jak były ciepłe)
smacznego!!!
Mhmmmm...jak zwykle łatwy przepis, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglądają:) jak wprost z piekarni!
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają:) muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńpiękne :D koniecznie musimy wypróbować.... aż ślinka cieknie :D pozdrawiamy www.minimanlife.blogspot.com
OdpowiedzUsuń