Z dodawaniem przepisu na pierogi mam zawsze problem ponieważ robię go na oko.
Zaczynam po prostu od pół kilograma mąki,szczypty soli,ciepłej wody i wyrabiam ciasto tak by było elastyczne.
Trzymam się tylko zasady,że dodaję ciepłą wodę i zawsze daję ciastu odpocząć 10min.
Pierogi z mięsem to te moje najbardziej ulubione.Mąż woli ruskie,których znowu ja nie jadam a dzieci na słodko-z serem lub owocami.
Więc zawsze robię dużo ciasta i kilka rodzajów pierogów naraz.
Wynikiem czego jest pełny zamrażalnik...tak na czarną godzinę:)))
ciasto:
- mąka(ok 0.5kg)
- sól (szczypta)
- ciepła woda (tyle ile bierze mąka)
Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 10 min pod ściereczką.
farsz:
- ugotowany kawałek mięsa u mnie jest to najczęściej mięso z
rosołu
- cebula
- sól,pieprz
Mięso zmielić razem z cebulą.Doprawić do smaku.
Ciasto wałkujemy na grubość jaka nam pasuje.Wycinamy szklanką koła i napełniamy je farszem.Zlepiamy.
Wrzucamy na gotującą się osoloną wodę.
Gotujemy chwilę(zależy od grubości ciasta).
Pierogi po wypłynięciu powinny być gotowe.
Podajemy np z podsmażoną cebulką.
Są też świetne odsmażone na patelni.
smacznego!!!
uwielbiam ;d
OdpowiedzUsuń