Danie to można przygotować zarówno ze świeżych jak i z mrożonych warzyw.
Można pominąć chili,można dodać podsmażonego kurczaka lub wykorzystać całkiem inny zestaw warzyw.
W końcu można je modyfikować pod siebie a raczej pod swoje kubki smakowe.
składniki:
- 1.5 szklanki ryżu do risotto
- kilka mini marchewek lub trzy duże(pokrojone na mniejsze
kawałki
- kilka różyczek brokuła
- pół cukinii pokrojonej w półksiężyce
- szklanka groszku
- pół szklanki kukurydzy
- 2 ostre pokrojone papryczki(jakie zależy od preferencji)
- garść zielonej fasolki szparagowej
- pół dużej poszatkowanej cebuli
- szklanka bulionu warzywnego
- przyprawy do smaku
- oliwa z oliwek chili
Na oliwie podsmażamy wszystkie warzywa aż będą al dente.Doprawiamy do smaku.
Gotowe warzywa przekładamy do innego naczynia.
Ponownie podgrzewamy patelnie,dodajemy oliwię i wrzucamy ryż.
Chwilę podsmażamy i podlewamy 2 łyżkami bulionu.
Jak się bulion wchłonie czynność powtarzamy.
Gdy ryż zmięknie dodajemy warzywa.
Dusimy jeszcze wszystko ok 5 min.
Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Podajemy od razu.
smacznego!!!
pyszna zdrowa propozycja:)
OdpowiedzUsuń