Najlepszą kapustę oczywiście jadłam u babci i dlatego też przepis babciny.
składniki:
- główka młodej kapusty
- pół pęczku koperku
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- sól,pieprz,kminek
- łyżka octu
- liść laurowy i ziele angielskie
Kapustę siekamy,zalewamy wodą.Dodajemy ziele i liść laurowy.
Gotujemy ok 5 min.
Odcedzamy.
Ponownie zalewamy wodą w ilości ok 2 szklanek tak gdzieś do max połowy ilości kapusty.
Dodajemy kminek,ocet i posiekany koperek.
Dusimy na małym ogniu do miękkości.
Z masła i mąki robimy zasmażkę(można pominąć).
Dodajemy ją do miękkiej kapusty.
Doprawiamy do smaku.
Ja dodaję jeszcze przed podaniem odrobinę koperku.
Smacznego!!!
oj muszę sobie taką kapustkę przygotować:) ale będzie smakowała po zimie!
OdpowiedzUsuńpychota zwłaszcza z takiej świeżej kapustki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3 niestety w moim domu tylko ja więc nie chce mi się robić no i jadam tylko gościnnie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja lubię z cebulą smażoną.
OdpowiedzUsuńGrześ