Idealne ciasto do porannej kawy czy na piknik.
Ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki ale można użyć takiego na jaki mamy ochotę.
Ciasto polałam kwaśnym lukrem(cukier puder i sok z cytryny) ale sam cukier puder w zupełności wystarczy.
Z podanych składników wychodzą dwie keksówki ciasta.Można też użyć innych form,nikt nie powiedział,że ciasto nie może mieć formy np.kwadratu:)
składniki(na 2 ciasta):
- 5 jajek
- 4 szklanki mąki pszennej plus na podsypywanie
- pół szklanki cukru
- 50g drożdży
- szklanka ciepłego mleka(nie może być za ciepłe)
- pół kostki rozpuszczonego masła lub bardzo miękkiego
- ekstrakt waniliowy
- dżem porzeczkowy
- jajko do posmarowania
- 5 jajek
- 4 szklanki mąki pszennej plus na podsypywanie
- pół szklanki cukru
- 50g drożdży
- szklanka ciepłego mleka(nie może być za ciepłe)
- pół kostki rozpuszczonego masła lub bardzo miękkiego
- ekstrakt waniliowy
- dżem porzeczkowy
- jajko do posmarowania
Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka,dodajemy po łyżce mąki i cukru.Odstawiamy na 10 min.
Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn,resztę mleka,cukru,ekstrakt waniliowy i jajka.Wyrabiamy ciasto.
Pod koniec dodajemy masło i dalej wyrabiamy.
Odstawiamy do podwojenia objętości.
Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn,resztę mleka,cukru,ekstrakt waniliowy i jajka.Wyrabiamy ciasto.
Pod koniec dodajemy masło i dalej wyrabiamy.
Odstawiamy do podwojenia objętości.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.Każdą z nich wałkujemy na grubość ok 1-2cm.Smarujemy rozwałkowane ciasto dżemem i zwijamy w rulon.
Wkładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy keksowej.
Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.
Przed włożeniem ciast do piekarnika smarujemy je rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
smacznego!!!
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwygląda jak taki słodki chlebek, który z pewnością skrywa pełnię smaku owoców! ach, taka ciasto - niespodzianka drożdżowa :]
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowa drożdżóweczka:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko, co drożdżowe, a to wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń