Najzwyklejsze ciasto drożdżowe z dodatkiem cytryny.Posypane bardzo obficie kruszonką z dodatkiem cynamonu.
Do kawy idealne.Sprawdzi się też jako drugie śniadanie.
ciasto:
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki pszennej plus do podsypywania
- pół szklanki cukru
- 50g drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- pół kostki rozpuszczonego masła
- ekstrakt waniliowy
- sok i skórka otarta z dwóch cytryn
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki mleka,dodać po łyżce mąki i cukru.Odstawić na 10 min.
Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn,resztę mleka,cukru,sok i skórkę z cytryny,ekstrakt waniliowy i jajka.Wyrabiamy ciasto.
Pod koniec dodajemy masło i dalej wyrabiamy.
Odstawiamy do podwojenia objętości.
kruszonka:
- cynamon-ilość według upodobań
- pół szklanki cukru
- pół kostki miękkiego masła
- ok szklanki mąki pszennej
Wszystko razem łączymy i rozcieramy w palcach tak by było sypkie.
Formę-moja ma 23x23cm smarujemy masłem i oprószamy mąką lub wykładamy pergaminem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i posypujemy obficie kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni ok 40min.
smacznego!!!
uwielbiam takie proste ciasta,pychotka!
OdpowiedzUsuńPuszyste wspaniałości,moje smaki,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiasto piekłam kilkukrotnie - wychodzi przepyszne. Jedyna uwaga co do podanej w przepisie ilości mąki, w praktyce trzeba być przygotowanym na zdecydowanie więcej, jeżeli mamy zamiar wyrabiać ciasto do tzw. "odchodzącej ręki". Polecam:)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało :)
UsuńWłaśnie się piecze w piekarniku. Wygląda i pachnie pyszne. Przyłączam się do komentarza powyżej trzeba więcej mąki żeby odeszło od ręki. Trzeba na wyczucie :). dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznego. Pozdrawiam serdecznie.Iwona
Usuń