środa, 15 stycznia 2014

Cynamonowe serducha


Nie tylko na Walentynki......


składniki:
- 0.5 kg mąki plus na podsypywanie
- 50g świeżych drożdży
- 100g masła
- pół szklanki ciepłego mleka
- szklanka cukru
- skórka z jednej cytryny
- 3 jajka
- 3-4 łyżeczki cynamonu
- 2-3 łyżki rozpuszczonego masła
- 3 łyżki drobnego cukru
- jajko do posmarowania

Z drożdży,mleka i cukru robimy rozczyn-odstawiamy na 10min.
Do przesianej mąki dajemy jajka,skórkę z cytryny,miękkie masło i rozczyn.
Wyrabiamy ciasto ok 20min.
Odstawiamy do podwojenia objętości.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki o wadze ok 80-90g.
Każdy kawałek wałkujemy na placuszek.Smarujemy masłem i obsypujemy cukrem pomieszanym z cynamonem.
Następnie placuszek zwijamy w rulon,składamy na pół i przecinamy nożem po środku na 3/4 długości.Ciasto wywijamy na boki tak by powstał kształt serca-mam nadzieje że zdjęcia będą świetnym dodatkiem do opisu.


Gotowe serca wykładamy na pergamin i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20min.

Piekarnik nagrzewamy do 180stopni.

Przed włożeniem drożdżówek do piekarnika smarujemy je rozbełtanym masłem.

Pieczemy je ok 20min...do zarumienienia.


smacznego!!!!

8 komentarzy:

  1. śliczne :) dałabym się pokroić za jedno takie serducho! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pysznie wyglądają! Porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio robiłam takie ślimaczki. Można je zamienić w serducha. Super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciepłe serducho i szklanka mleka podane na śniadanie do łóżka... rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja, coś na podobieństwo czeskich smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robilam b.pyszne polecam Dzieki za przepis




    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i cieszę się że smakowały:)Pozdrawiam:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny Boże Narodzenie Sylwester Tłusty Czwartek Wielkanoc alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki brownie bruschetta brzoskwinie brązowy cukier budyń bulion buraki bułeczki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mięsne dania mączne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier majeranek majonez mak makaron makowiec maliny mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe małosolne małże maślanka melon michałki migdały miód mięso mielone mięta mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda mąka pełnoziarnista naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory pączki rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory syrop miętowy szarlotka szczypiorek słonina tarta tartaletki toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wiórki kokosowe wrapy wątróbka zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy łazanki śledzie śliwki śniadanie żeberka żelatyna żurawina żurek żółtka