sobota, 5 kwietnia 2014

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką


Ja wiem że znajdzie się masa osób które nie przepadają za tymi różowo-kwaskowymi gałązkami(np moja rodzina)ale ja je uwielbiam co widać po ilości rabarbarowych przepisów.
Nigdy nie wiem jak w danym momencie go wykorzystać:czy upiec ciasto,zrobić lody-swoją drogą są rewelacyjne czy zjeść na surowo z cukrem.
Tym razem padło na drożdżówki bo o dziwo takiego przepisu jeszcze na blog nie dodawałam.


składniki(na 20 drożdżówek)
- cukier lub ekstrakt waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru
- kostka masła
- 5 jajek
- 0.5l ciepłego mleka
- pół szklanki drobnego cukru
- kostka świeżych drożdży(100g)
- 1kg mąki pszennej

- konkretny pęczek rabarbaru

kruszonka:
- pół kostki masła-100g
- 150g cukru
- 200g mąki

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki mleka.Dodać 3 łyżki cukru.Odstawić.
Masło rozpuścić.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Mąkę przesiać.Dodać do niej rozczyn,jajka,resztę lekko ciepłego mleka i pozostały cukier.Wyrobić.
Pod koniec wyrabiania dodać masło.
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.


Rabarbar myjemy,osuszamy i kroimy na plasterki.

Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach tak by powstały grudki ciasta.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwadzieścia równych porcji.Formujemy z każdej kulę i spłaszczamy lekko ręką lub wałkujemy ciasto na grubość ok 1cm i wykrawamy za pomocą np.dużej szklanki koła.

Robimy w każdym wyrośniętym "placku" wgłębienie-ja użyłam do tego spodu od plastikowego kubka,następnie dajemy do każdego wgłębienia porcję rabarbaru i posypujemy kruszonką.
 



Ostawiamy na 20 min.

Pieczemy ok 30 min..do zarumienienia drożdżówek.


smacznego!!

5 komentarzy:

  1. pyszności, świetnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rabarbar! W ubiegłym roku robiłam takie drożdżówki, ale dodałam jeszcze truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurczaczku rabarbar<3...zrobiłam wszystkie Twoje przepisy z ravarbarem i powiem Ci że faktycznie lody najlepsze,u nas jeszcze nie ma ale jak się tylko pojawi to zrobię te drożdżóweczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. eh u nas jeszcze nie ma a kocham miłością dozgonną.......................zjadłabym :D
    pozdrawiam Asia

    OdpowiedzUsuń
  5. Rabarbar? Już...? Zazdroszczę, ja się nie mogę doczekać :)
    A takie drożdżówki to po prostu poezja... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek