niedziela, 11 maja 2014

Kruche ciasto z musem rabarbarowym i pełnoziarnistą kruszonką z otrębami



To chyba jeden z ostatnich przepisów na wykorzystanie rabarbaru.Jest ich na blogu już całkiem sporo no i nie mam parcia na sezon ponieważ u mnie rabarbar jest dostępny przez większość roku.
Ciasto jest kruche,lekko słodkie z dodatkiem kwaskowatego musu z rabarbaru.
Posypane pełnoziarnistą kruszonką do której dodałam otręby.
Wyśmienicie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych ale jest też pyszne na zimno.


składniki na mus:
- 2 konkretne pęczki rabarbaru
- cynamon i cukier-do smaku
- ok pół szklanki zimnej wody
- można użyć żelatyny-ja tego nie zrobiłam


Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wkładamy do garnka,zalewamy wodą i gotujemy aż rabarbar się rozpadnie i zgęstnieje.Słodzimy i doprawiamy cynamonem.

ciasto:
- 100g zimnego masła
- pół szklanki cukru
- cukier z wanilią
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wszystko to razem zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok godzinę.


kruszonka:
- 100g masła
- 1.5 szklanki otrębów
- 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki cukru


Wszystko razem łączymy przecierając w palcach by powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki.Proporcje są ruchome,można je zmieniać pod siebie.

Piekarnik nastawiamy na 170stopni.

Blachę o wymiarach 24x24cm wykładamy pergaminem.
Wykładamy ciastem boki i spód,można je rozwałkować by było idealnej grubości i przenieś na wałku do formy.
Ciasto nakłuwamy widelcem.Wykładamy mus i posypujemy obficie kruszonką.

Pieczemy ok godziny.


smacznego!!!


przepis własny
szklanka=250ml

13 komentarzy:

  1. to jest to co przydałoby mi się dzisiaj do kawy, mniam:d

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, ja za rabarbarem szaleję, chyba właśnie przez jego sezonowość... Pysznie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteś boska,uwielbiam Twój blog i Twoje przepisy:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi:)Dziękuje i również pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem>Pani blog poleciła mi koleżanka>wczoraj upiekłam to ciasto na imieniny mojej mamy>nie został ani kawałek to chyba dobrze c'nie?pozdrawiam Panią serdecznie :)))))))\

    OdpowiedzUsuń
  5. Co możemy dodać zamiast otrębów do kruszonki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być mąka każdego rodzaju.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :) Właśnie zagniatam ciato :)

      Usuń
    3. Dziękuję za szybką odpowiedź:) Właśnie przygotowuje ciasto.

      Usuń
  6. 1.5 oznacza półtora?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, właśnie się piecze. Kruszonka wyszła bardzo sypka,mam nadzieję że wyjdzie pysznie.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek