Jestem bardzo niezadowolona ze zdjęć..natomiast z lodów bardzo:)
Są pyszne z wyczuwalnym smakiem bazylii.Moje były lekko słodkie ponieważ nie dodałam dużej ilości cukru.
Mój sposób (oprócz pesto i mrożenia) na wykorzystanie bazylii,która rozszalała się u mnie w ogrodzie.
Polecam do wypróbowania.
składniki:
- pęczek bazylii
- cukier do smaku
- 500ml jogurtu greckiego
- 100ml naturalnego jogurtu
- ekstrakt waniliowy
Bazylię opłukać,osuszyć papierowym ręcznikiem i rozdrobnić na papkę za pomocą blendera.
Zimne jogurty pomieszać razem z cukrem(ilość według uznania) i ekstraktem waniliowym.Dodać bazylię.
Wszystko razem połączyć i przelać do maszyny do lodów.Dalej postępować według zaleceń producenta.
W przypadku braku maszynki,lody miksujemy średnio co godzinę by rozbić kryształki lodu aż uzyskamy pożądaną konsystencje.
smacznego!!!
Pięknie tu :) Przepis notuję do zrobienia. Jestem wielką fanką bazylii.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, z pewnością wypróbuję :) Śliczne są takie zielone :)
OdpowiedzUsuńA to może być ciekawe doznanie smakowe! :)
OdpowiedzUsuńteż byłam ciekawa jak będą smakować...według mnie są pyszne:)
Usuńależ ciekawy składnik lodów:) ciekawa jestem tego smaku
OdpowiedzUsuńHej, zainspirowalas mnie :). Planuje je zrobić w ten weekend. Mam jednak pyt., nie mam maszynki do lodów. Napislas, żeby miksowac je co godzinę aby rozbić kryształki lodu, skąd ten lód? Oraz jak długo miksowac?
OdpowiedzUsuńDziekuje za odpowiedz. Lodow nigdy nie robiłam, stąd trywialne pytania :).
Pytania jak najbardziej normalne:)
UsuńWięc tak:w trakcie zamrażania powstają kryształki lodu,które trzeba rozbijać by lody były puszyste,powiedzmy tak 5min miksowania i z powrotem do zamrażalnika.Jeśli Twój zamrażalnik dobrze mrozi możesz je miksować nawet co pół godziny.Czynność powtarzasz tak długo aż mikser da radę/uzyskasz pożądaną konsystencje.