Wegetariańska wersja faszerowanej cukinii.Składniki są mobilne i można modyfikować je pod siebie.Ja zrobiłam przegląd lodówki i dodałam to co akurat miałam.
W ten sam sposób można nadziewać paprykę czy pomidory.
składniki:
- 1.5 szklanki ugotowanej kaszy-rodzaj według upodobań
- 3 cukinie
- 6 dużych pieczarek
- duży por
- szklanka zielonego groszku lub ciecierzycy
- 2 duże garście szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- jedno chili
- ser żółty-rodzaj według upodobań
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Cukinie myjemy,osuszamy i przekrajamy wzdłuż.Za pomocą łyżki usuwamy środek.
Białą część pora kroimy w talarki i podsmażamy.
Dodajemy pokrojone chili i czosnek.
Chwilę smażymy aż wszystko zmięknie.Wrzucamy pieczarki,groszek i szpinak.
Na samym końcu dodajemy kaszę.Przyprawiamy do smaku.
Gotowy farsz wykładamy do łódek z cukinii.Posypujemy startym serem i wstawiamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy ok 20-30min w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
smacznego!!!
wyglądają bardzo smacznie:) bardzo lubię nadziewane warzywa:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :) Muszę takie zrobić tyle, że na pewno w mięsnej wersji :)
OdpowiedzUsuńAle pyszny pomysł na obiadek. Z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńmust be każdego lata:D
OdpowiedzUsuńU mnie dziś pojawi się równeiż faszerowane cukinie, ciut inne- faszerowane mięskiem i kuskusem ;) Twoje są mega apetyczne :)
OdpowiedzUsuń