środa, 4 czerwca 2014

Jogurtowe lody bazyliowe


Jestem bardzo niezadowolona ze zdjęć..natomiast z lodów bardzo:)
Są pyszne z wyczuwalnym smakiem bazylii.Moje były lekko słodkie ponieważ nie dodałam dużej ilości cukru.
Mój sposób (oprócz pesto i mrożenia) na wykorzystanie bazylii,która rozszalała się u mnie w ogrodzie.
Polecam do wypróbowania.



składniki:
- pęczek bazylii
- cukier do smaku
- 500ml jogurtu greckiego
- 100ml naturalnego jogurtu
- ekstrakt waniliowy

Bazylię opłukać,osuszyć papierowym ręcznikiem i rozdrobnić na papkę za pomocą blendera.

Zimne jogurty pomieszać razem z cukrem(ilość według uznania) i ekstraktem waniliowym.Dodać bazylię.
Wszystko razem połączyć i przelać do maszyny do lodów.Dalej postępować według zaleceń producenta.
W przypadku braku maszynki,lody miksujemy średnio co godzinę by rozbić kryształki lodu aż uzyskamy pożądaną konsystencje.


smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. Pięknie tu :) Przepis notuję do zrobienia. Jestem wielką fanką bazylii.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, z pewnością wypróbuję :) Śliczne są takie zielone :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A to może być ciekawe doznanie smakowe! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też byłam ciekawa jak będą smakować...według mnie są pyszne:)

      Usuń
  4. ależ ciekawy składnik lodów:) ciekawa jestem tego smaku

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej, zainspirowalas mnie :). Planuje je zrobić w ten weekend. Mam jednak pyt., nie mam maszynki do lodów. Napislas, żeby miksowac je co godzinę aby rozbić kryształki lodu, skąd ten lód? Oraz jak długo miksowac?
    Dziekuje za odpowiedz. Lodow nigdy nie robiłam, stąd trywialne pytania :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytania jak najbardziej normalne:)
      Więc tak:w trakcie zamrażania powstają kryształki lodu,które trzeba rozbijać by lody były puszyste,powiedzmy tak 5min miksowania i z powrotem do zamrażalnika.Jeśli Twój zamrażalnik dobrze mrozi możesz je miksować nawet co pół godziny.Czynność powtarzasz tak długo aż mikser da radę/uzyskasz pożądaną konsystencje.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek