Domowy sos karmelowy...jestem w niebie!!!
składniki:
- 350g brązowego cukru może też być zwykły,biały
- 250ml śmietanki kremówki
- 70g masła
- ziarenka z jednej laski wanilii
Cukier wsypujemy do garnka z podwójnym dnem i podgrzewamy dopóki cukier się nie rozpuści.Zmniejszamy ogień i przez ok 5min cukier karmelizujemy.
Ostawiamy z ognia,dodajemy masło,ziarenka wanilii i śmietankę.Mieszamy dokładnie by wszystkie składniki się połączyły.Uwaga! Gorące!
Gotowy sos przelewamy do słoiczków by zgęstniał.
Polecam!!
na zdjęciu sos ma jakieś dwie godziny,po nocy spędzonej w lodówce będzie aksamitnie gęsty i w idealnym kolorze karmelu patrz: wpis o serniku dyniowym
Oj pysznie wygląda i śliczne zdjęcie :D
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
UsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuńzakochałam się,lecę po śmietanę :)))))
OdpowiedzUsuńBędziesz zachwycona:)
Usuńon musi być przepyszny <3
OdpowiedzUsuńpróbowałam z wielu przepisów i wciąż to nie było to ;(
OdpowiedzUsuńTwój wygląda absolutnie obłędnie - wypróbuję na pewno :)
W takim razie jestem ciekawa czy w końcu znajdziesz ten właściwy :) Proszę daj znać:)
Usuń