- 200ml mocnej kawy rozpuszczalnej(zaparzonej i wystudzonej)
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 opakowania okrągłych biszkoptów(każde po min.150g)
- 5 średnich jajek(dobrze umytych i sparzonych)
- 2-3 łyżki likieru amaretto(można pominąć lub dodać inny likier)
- 800g serka mascarpone
- kakao
Żółtka ubijamy z cukrem na puszysto.Masa powinna być bardzo puszysta i mieć jasny kolor.
Dodajemy likier i mascarpone.Delikatnie miksujemy tylko do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie,partiami dodajemy do masy serowej.
Przygotowujemy 12 szklanek/pucharków/pojemniczków etc.
Na dno każdego wykładamy biszkopt,polewamy go kawą.Na to wykładamy porcję masy serowej,kolejny biszkopt+kawa,kolejna porcja masy serowej.
U mnie masy było tak dużo że zrobiłam 3 piętra w szklankach.
Porcje masy serowej można dodatkowo posypywać kakao.Ja tak nie robiłam.
Tiramisu wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posypujemy kakao.Można udekorować listkami mięty.
smacznego!!!
uwielbiam tiramisu :) i to klasyczne i to w owocowej wersji
OdpowiedzUsuńUwielbiam tiramisu, a Twoje wygląda i pięknie i smacznie. Tylko te kalorie :)
OdpowiedzUsuńfakt...te kalorie :)
Usuńo rajusku...pychota!
OdpowiedzUsuń