Bardzo syte i smaczne danie,które można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno-co pozwala je zabrać ze sobą np na piknik.
Wegetarianie kurczaka z powodzeniem mogą pominąć a danie i tak będzie bardzo dobre.
Polecam!!
składniki:
- 2 szklanki soczewicy(wypłukanej)
- 200g pieczarek
- jedna duża szalotka
- jedna duża czerwona papryka
- garść kukurydzy(u mnie mrożona)
- garść świeżej pietruszki(do przystrojenia)
- jedna duża pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- jedno chili(rodzaj według upodobań)
- sól,pieprz,czerwona słodka papryka,kolendra,przyprawa pięciu smaków
Soczewicę zalewamy 4 szklankami wody.Lekko solimy i gotujemy do miękkości ok 20min.
Na patelni na odrobinie oliwy(u mnie czosnkowa) smażymy pokrojoną w półksiężyce cebulę.Dodajemy pokrojony drobno czosnek i chili.Dodajemy pokrojone pieczarki.Następnie pokrojoną w paski paprykę.Na końcu wsypujemy kukurydzę.
Gdy warzywa zmiękną przekładamy je do miski.
Ponownie na patelnie dajemy odrobinę oliwy i smażymy pierś kurczaka pokrojoną w mniejsze kawałki na rumiano.
Doprawiamy do smaku.
Gdy mięso zmięknie dodajemy do niego warzywa i soczewicę.
Chwilę dusimy.Jeśli zajdzie taka potrzeba doprawiamy.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
smacznego!!!
muszę sobie takie danie ugotować :D
OdpowiedzUsuńZrobilam, pyszota!!!
OdpowiedzUsuńsuper że Ci Aniu smakowało:)
UsuńNie polecam. Dawno nic nie jadłam tak niesmacznego niestety...
OdpowiedzUsuńPrzykro mi ze nie smakowało.
OdpowiedzUsuń