piątek, 17 lipca 2015

Jagodzianki


Dla mnie leśna borówka(pochodzę z Krakowa)/jagoda to w obecnej sytuacji(mieszkam poza Polską) prawie jak czarne złoto więc widząc ową w pl sklepie wykupiłam całą jaka była dostępna:0 Przepraszam Panią która tak jak i ja patrzyła z pożądaniem i nadzieją że może jednak nie wykupię całych:)
Borówek leśnych nie jadłam już kilka lat no i co za tym idzie jagodzianki to było tylko marzenie które w końcu się spełniło.
Oprócz jagodzianek zrobię jeszcze pierogi z nimi(smak mojego dzieciństwa) bo na tyle tylko 'czarnego złota' mi wystarczy.
Przepis pogodzi z bloga Kwestia smaku,zmiany jakie dokonałam to zmniejszenie ilości cukru i podwojenie składników tak że miałam 32 sztuki(Wam podam przepis na 16 sztuk) rewelacyjnych jagodzianek.
Polecam!!!


składniki:
- 50g świeżych drożdży
- 500g mąki tortowej
- 5 żółtek i 1 jajko
- 250ml ciepłego mleka
- 50g drobnego cukru
- 100g masła
- ok 400g borówek/jagód
- żółtko do smarowania bułeczek
- lukier(szklanka cukru pudru z odrobiną np.soku z cytryny)

Drożdże rozpuścić w połowie szklanki mleka,dodając łyżkę cukru i łyżkę mąki.Wymieszać,odstawić na chwilę by drożdże zaczęły pracować.

Żółtka,jajko i resztę cukru ubić na puszysto.Do masy dodać przesianą mąkę,resztę mleka,rozpuszczone(wystudzone) masło i gotowy rozczyn.Wszystko ładnie wyrobić na elastyczne odchodzące od dłoni ciasto.
Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 1h do wyrośnięcia.

Gdy ciasto jest już wyrośnięte jeszcze raz je krótko wyrobić i podzielić na 16 równych porcji.
Każdą porcję rozpłaszczyć w rękach,wyłożyć na nią ilość jaka nam odpowiada(dwie/trzy łyżeczki) borówek i dokładnie skleić(jak pierogi)formując kształt jagodzianki.




Gotowe bułeczki odstawiamy na chwilę by podrosły.

Piekarnik nagrzewamy do 180stopni(u mnie termoobieg).

Jagodzianki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy partiami ok 15-18min.Trzeba pilnować by się nie przypiekły.

Lukrujemy jeszcze ciepłe.


Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Jagodzianki moją miłością :)
    Prezentują się pysznie, pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam to - jagody na wagę złota (i porzeczki też). Heh...
    Za jagodziankami tęsknię niesamowicie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O matko..porzeczki..tych też wieki nie jadłam..:(

      Usuń
  3. Jagodzianki! Uwielbiam <3 A twoje wyglądają naprawde smakowicie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jagód nazbierałam, dziś będę produkować :) już się nie mogę doczekać :) a Twoje wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek