niedziela, 20 grudnia 2015

Masa makowa


Nie ma co się oszukiwać,gotowe masy makowe nawet koło maku nie stały..no dobra jest tam może śmieszne kilka procent maku,z parę bakalii i reszta...wolę nie wiedzieć nawet jaka..
Zrobienie masy makowej z prawdziwego zdarzenia wcale nie jest trudne a smak..wiadomo..domowy..najlepszy..
Przepis oczywiście babciny:)


składniki:
- 500g maku
- ok 400-500g bakalii według upodobań(rodzynki,orzechy,skórka    pomarańczowa,migdały,żurawina,morele)
- 6-7 łyżek prawdziwego miodu
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki masła dobrej jakości


Mak zalewamy wodą.Gotujemy ok 25-30min.Odstawiamy do odsączenia na gęstym sicie.Po czym mak mielimy co najmniej dwa razy np.w maszynce do mielenia mięsa.

Wszystkie bakalie można pokroić na mniejsze kawałki.Dodajemy je do maku.
Następnie rozpuszczamy masło.Dodajemy do maku.Wlewamy miód i ekstrakt.Można dodać też łyżkę rumu czy likieru pomarańczowego.
Wszystko razem mieszamy.Jeśli masa jest za mało słodka dodajemy jeszcze miód.Jeśli za sucha dodajemy jeszcze masła lub smietanki czy mleczka kokosowego.

Składniki masy możemy modyfikować pod siebie.Ilość i jakość bakalii czy słodkość.Z czasem nasza masa będzie taka jaką lubimy najbardziej.

Przed użyciem masy np.do makowca,mieszamy ją z ubitymi białkami.

Gotową masę(bez białek) możemy trzymać w lodówce ok.tygodnia.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Robię taką masę z makaronem łazanki. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Iwonko,z przyjemnością informuję,że nominowałam Twój blog do nagrody Liebster

    http://piatapopoludniu.blogspot.com/2015/12/liebsterowy-zawrot-gowy.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny Boże Narodzenie Sylwester Tłusty Czwartek Wielkanoc alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki brownie bruschetta brzoskwinie brązowy cukier budyń bulion buraki bułeczki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mięsne dania mączne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier majeranek majonez mak makaron makowiec maliny mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe małosolne małże maślanka melon michałki migdały miód mięso mielone mięta mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda mąka pełnoziarnista naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory pączki rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory syrop miętowy szarlotka szczypiorek słonina tarta tartaletki toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wiórki kokosowe wrapy wątróbka zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy łazanki śledzie śliwki śniadanie żeberka żelatyna żurawina żurek żółtka