Brownie jaglane..czekoladowe..pycha..trochę spontaniczna próba wykorzystania kaszy jaglanej w wypiekach.Ogólnie bałam się efektu gdyż nie korzystałam z żadnego konkretnego przepisu.Jednak brownie wyszło super,nawet moje dzieci jadły ze smakiem(oczywiście nie miały zielonego pojęcia co jest w środku :D )u mnie w Wielkanoc będzie robić za mazurek:)
Do środka możecie dodać orzechy czy bakalie-ja zrobię to następnym razem.Będzie jeszcze smaczniejsze.gdy pominiemy polewę czekoladową ciasto będzie zdrowsze-to oczywiste ale czemu mamy rezygnować z odrobiny przyjemności:)
Polecam do wypróbowania!
składniki:
300ml mleczka kokosowego(takiego gęstego "że łyżka stoi")
4 jajka
ok 100g brązowego cukru
300 g kaszy(nieugotowanej)
100g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy
2 łyżki oleju-można pominąć,mleczko kokosowe jest tłuste
polewa czekoladowa:
2 łyżki masła
3 łyżki kakao
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mleczka kokosowego
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.Ostudzić.
W misce zmiksować wszystkie składniki na ciasto.Jeśli użyjemy blendera masa będzie bardziej kremowa.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej pergaminem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Pieczemy ok 35-40min.
Studzimy na kratce.
Składniki na polewę podgrzewamy w garnku na małym ogniu.Lekko studzimy.Polewamy nią wystudzone ciasto.
Ja swoje brownie posypałam chipsami z kokosa.
Smacznego!!!
Mniam,mniam,czuję,że będzie pysznie:)chętnie upiekę:)
OdpowiedzUsuńNo takie to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMniam ...
smakowite!
OdpowiedzUsuńWitam, pysznie się czyta :-) a jak duża forma?
OdpowiedzUsuń28x23x6 tyle ma moja:)Pozdrawiam:)
UsuńMniam, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń