Jedna z moich ulubionych zup.Z racji posiadania szklarni botwinkę mam swoją.Sporą część mrożę wtedy botwinkę jem również w zimie.
Ta wersja zupy jest u mnie w domu preferowana najbardziej.Warzywa też można dodać jakie lubimy.Można pominąć też ziemniaki.
Ja zup nie zabielam i nie dodaję do nich mąki ale jak ktoś woli to nie ma problemu.
składniki:
- pęczek botwinki plus ewentualnie 2 buraki(opcjonalnie)
- duża marchew
- szalotka
- 3 duże ziemniaki
- duża pietruszka
- 3 litry bulionu warzywnego(może być mięsny)
- koperek
- sól,pieprz
- odrobina octu lub soku z cytryny
Buraczki,marchew,cebulę i pietruszkę kroimy w pół talarki.Liście botwinki szatkujemy dość drobno.Zalewamy bulionem.Gotujemy ok 20 min.Ziemniaki kroimy w średnią kostkę,dodajemy do zupy.
Gotujemy jeszcze chwilę by wszystko ładnie zmiękło.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dodajemy odrobinę octu lub soku z cytryny.Posypujemy obficie posiekanym koperkiem.
Smacznego!!!!
Uwielbiam taką zupę <3
OdpowiedzUsuń