niedziela, 4 września 2016

Holenderski stamppot-andijviestamppot


Potrawę tę poznałam będąc u koleżanki w Holandii.
Ania gościła mnie i moją rodzinę typowymi holenderskimi daniami za co jestem jej bardzo wdzięczna bo nie ma chyba lepszego sposobu by poznać inne kuchnie świata:)
Danie jest bardzo proste i tanie.Do tego bardzo sycące i już całkiem mała ilość wystarczy by zaspokoić największych głodomorów.
Być może stamppot nie prezentuje się jakoś hmmm...reprezentacyjnie ale smak...wynagradza wszystko.Jest kilka rodzajów tej potrawy ale ja Wam podam przepis na danie którego miałam przyjemność jeść.
Ania podała mi ilość składników na oko więc i ja danie zrobiłam na oko.Postaram się jednak mniej więcej napisać czego w jakich ilościach użyłam.


składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- łyżka kopiata gęstej śmietany
- łyżka masła
- kilka plasterków boczku
- ćwierć kapusty typu endywia
- sól pieprz do smaku

Ziemniaki gotujemy do miękkości.Ubijamy na gładko.Dodajemy śmietanę i masło.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy.Dodajemy do ziemniaków.
Kapustę kroimy drobno i również dodajemy do reszty.Wszystko doprawiamy do smaku.Danie podgrzewamy na małym ogniu uważając by nic się nie przypaliło.

Prawda że proste.Bardzo polecam do wypróbowania.



Aniu bardzo dziękuje za przepis.

1 komentarz:

  1. Spotkałam się z takim daniem również w Polsce. Robił je mój dziadek i mówiło się na to "pazibroda" ;)
    Fakt, że nie wygląda reprezentacyjnie, ale smakuje naprawdę dobrze!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny Boże Narodzenie Sylwester Tłusty Czwartek Wielkanoc alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki brownie bruschetta brzoskwinie brązowy cukier budyń bulion buraki bułeczki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mięsne dania mączne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier majeranek majonez mak makaron makowiec maliny mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe małosolne małże maślanka melon michałki migdały miód mięso mielone mięta mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda mąka pełnoziarnista naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory pączki rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory syrop miętowy szarlotka szczypiorek słonina tarta tartaletki toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wiórki kokosowe wrapy wątróbka zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy łazanki śledzie śliwki śniadanie żeberka żelatyna żurawina żurek żółtka