Potrawę tę poznałam będąc u koleżanki w Holandii.
Ania gościła mnie i moją rodzinę typowymi holenderskimi daniami za co jestem jej bardzo wdzięczna bo nie ma chyba lepszego sposobu by poznać inne kuchnie świata:)
Danie jest bardzo proste i tanie.Do tego bardzo sycące i już całkiem mała ilość wystarczy by zaspokoić największych głodomorów.
Być może stamppot nie prezentuje się jakoś hmmm...reprezentacyjnie ale smak...wynagradza wszystko.Jest kilka rodzajów tej potrawy ale ja Wam podam przepis na danie którego miałam przyjemność jeść.
Ania podała mi ilość składników na oko więc i ja danie zrobiłam na oko.Postaram się jednak mniej więcej napisać czego w jakich ilościach użyłam.
składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- łyżka kopiata gęstej śmietany
- łyżka masła
- kilka plasterków boczku
- ćwierć kapusty typu endywia
- sól pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy do miękkości.Ubijamy na gładko.Dodajemy śmietanę i masło.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy.Dodajemy do ziemniaków.
Kapustę kroimy drobno i również dodajemy do reszty.Wszystko doprawiamy do smaku.Danie podgrzewamy na małym ogniu uważając by nic się nie przypaliło.
Prawda że proste.Bardzo polecam do wypróbowania.
Aniu bardzo dziękuje za przepis.
Spotkałam się z takim daniem również w Polsce. Robił je mój dziadek i mówiło się na to "pazibroda" ;)
OdpowiedzUsuńFakt, że nie wygląda reprezentacyjnie, ale smakuje naprawdę dobrze!