Większość z Was zna cynamonową wersję tego ciasta.
Skoro sezon na dynię zbliża się wielkimi krokami to czemu by nie zrobić wersji dyniowej:)
Inspirację znalazłam tutaj.Ciasto zrobiłam z tego przepisu.Reszta jakoś poszła.
Polecam!
ciasto:
- 400 g mąki
- 25 g drożdży
- 40 g cukru brązowego
- 60 g masła
- szczypta soli
- 60 ml wody
- 60 ml mleka
- 2 jajka
- 25 g drożdży
- 40 g cukru brązowego
- 60 g masła
- szczypta soli
- 60 ml wody
- 60 ml mleka
- 2 jajka
- łyżeczka przyprawy do piernika plus łyżeczka cynamonu
Masło rozpuszczamy.Do jeszcze ciepłego dodajemy mleko i wodę.Lekko studzimy.Dodajemy drożdże i dokładnie wszystko mieszamy.Odstawiamy na chwilę.
Do miski wsypujemy cukier,cynamon,przyprawę do piernika,sól i 280 g mąki.Wlewamy drożdże.Mieszamy.
Dodajemy jajka i 100 g mąki.Wyrobiamy ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.
Do miski wsypujemy cukier,cynamon,przyprawę do piernika,sól i 280 g mąki.Wlewamy drożdże.Mieszamy.
Dodajemy jajka i 100 g mąki.Wyrobiamy ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.
nadzienie:
- kawałek dyni upieczonej w piekarniku
- kawałek dyni upieczonej w piekarniku
- cukier
- cynamon
- cynamon
Dynie blenderujemy razem z cukrem i cynamonem.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy pozostałą mąkę.Wyrabiamy ostatni raz.
Na stolnicy wałkujemy ciasto na kształt prostokąta o wymiarach ok 30cmx50cm.
Smarujemy nadzieniem z dyni.
Kroimy placek na 5-6 równych prostokątów(wzdłuż dłuższego boku).Układamy jeden na drugim.
I znowu kroimy na 5-6 równych tym razem kwadratów.
Układamy w nasmarowanej formie do keksów kwadraty w pozycji pionowej.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30-40min.
Na stolnicy wałkujemy ciasto na kształt prostokąta o wymiarach ok 30cmx50cm.
Smarujemy nadzieniem z dyni.
Kroimy placek na 5-6 równych prostokątów(wzdłuż dłuższego boku).Układamy jeden na drugim.
I znowu kroimy na 5-6 równych tym razem kwadratów.
Układamy w nasmarowanej formie do keksów kwadraty w pozycji pionowej.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30-40min.
Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z dodatkiem szczypty cynamonu.
Smacznego!!!
Podoba mi się ta dyniowa wersja :)
OdpowiedzUsuńA tak mniej więcej ile tej dyni- zazwyczaj mam pure z hokkaido, bardziej łyżkę czy szklankę go? :-)
OdpowiedzUsuńBliżej szklanki jednak:)
Usuń