Witam wszystkich serdecznie.
Bardzo dawno mnie tu nie było.Powodów na wytłumaczenie by się kilka znalazło ale po pierwsze to nie ma sensu a po drugie są/były to sprawy którymi nie chce się dzielić.Wybaczcie.
Dziś zapraszam na bardzo zdrową wersję szarlotki którą wymyśliłam dziś rano mając niewielki wybór składników w szafkach.Podobno takie przepisy są najlepsze.Musicie ocenić sami.
składniki:
spód:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki brązowego cukru
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 2 kopiate łyżki mąki z cieciorki(następnym razem użyję kokosową)
- cynamon
masa jabłkowo-dyniowa:
- kilogram jabłek
- pół kilo dyni
- cynamon
- ewent. cukier brązowy
na wierzch:
- po pół szklanki wiórków kokosowych i jaglanych płatków
Kaszę blenderujemy z pozostałymi składnikami na spód szarlotki.
Wykładamy blachę(u mnie tortownica 24cm).
Jabłka smażymy razem z dynią i cynamonem.Ewentualnie dosładzamy.Ja na końcu masę zblenderowałam na gładki mus.
Na spód wykładamy mus jabłkowo-dyniowy.Posypujemy płatkami jaglanymi wymieszanymi z wiórkami kokosowymi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stpni ok 45 min.
Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!!!
Nie,nie przeszłam na weganizm :)
Śwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńPoważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda cudownie i jestem pewna że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńzrobiłem , bardzo dobre ciasto.
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) chociaż kasza jaglana jak dla mnie smakuje średnio...
OdpowiedzUsuń