piątek, 12 sierpnia 2011

Kapusta kiszona plus grzyby

Połączenie kapusty kiszonej i grzybów u mnie w domu kończy się z reguły krokietami.
W farszu nie muszą być koniecznie świeże leśne grzyby,mogą to być pieczarki lub suszone zeszłoroczne zbiory(wtedy trzeba je namoczyć na noc).
Danie wbrew pozorom nie wymaga dużego nakładu pracy a jest świetnym dodatkiem do barszczu czerwonego lub jako samodzielne danie.


Krokiety z kapustą i grzybami:

Farsz:

- 250 gr  kapusty kiszonej
- 250 gr pieczarek lub świeżych grzybów
- duża cebula
- kminek,pieprz ziarnisty,liść laurowy,ziele angielskie
- sól,pieprz
- mała ostra papryczka-można pominąć

Kapustę z papryczką,kminkiem,zielem,pieprzem i liściem laurowym ugotować do miękkości.
Cebulę drobno posiekać.Podsmażyć na patelni.Dodać pokrojone grzyby (wielkość do wyboru).
Kapustę odcedzić i wystudzić.Wybrać wszystkie przyprawy i paprykę.Posiekać na mniejsze części.
Połączyć grzyby i kapustę.Doprawić do smaku.
Farsz gotowy.

Naleśniki:

-mleko,woda,jajko,mąka,sól i pieprz

Niestety nie mam proporcji ponieważ ciasto na naleśniki robię zawsze na oko.
Ilość naleśników zależy od wielkości patelni.Im mniejsze będą tym bardziej zgrabne będę krokiety.

Układać farsz na naleśnikach.Zwinąć 2 cm do przodu,następnie boki i zwijać już do końca naleśnik.

Obtoczyć gotowe krokiety w roztrzepanym jajku z mlekiem,następnie czynność powtórzyć z bułką tartą.
Smażyć na gorącej patelni z każdej strony.


Smacznego!!

6 komentarzy:

  1. uwielbiam!
    Babcia robi zawsze najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. MNIAMMMM...ja robie z pieczarkami i serem mozzarella:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a do tego barszczyk i juz jest pyszne jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. barszczyk obowiązkowo musi być:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. ..dzięki Tobie mój małżonek zje jutro krokiety (robię pierwszy raz, więc..)..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek