U mnie zapiekanki goszczą dość często ponieważ jest to dość szybkie danie na obiad.Niewiele składników a najeść się można do syta.No i fajna sprawa przy niespodziewanych gościach w porze obiadowej.
Zapiekanki:
składniki na 6 sztuk
- jedna długa bagietka
- starty ser żółty-ja zawsze używam mozzarelli
- 12 małych plasterków szynki lub 6 dużych
- szczypiorek lub zielona cebulka-ilość według uznania
- masło do posmarowania bagietek
- 6 pieczarek
- keczup lub ostra papryka do posypania
Bagietkę przekroić na pół i podzielić na 3 mniejsze części.Każdą z nich posmarować masłem.Wyłożyć każdą bagietkę szynką.Pieczarki pokroić w miarę cienkie plasterki-można pominąć jeśli ktoś nie lubi.Ułożyć je na szynce-dość ciasno.Posypać drobno zmielonym szczypiorkiem.Na końcu dać ser w ilości jak kto lubi.
Zapiekanki zapiekać ok 10 min lub do rozpuszczenia sera.
Smacznego!!
Uwielbiam zapiekanki.....sama również często robię :-). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpycha...ja robie z pieczarkami i zoltym serem:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze zapiekanki w Krakowie zawsze na Kazimierzu! :D
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać ale w życiu nie przyszloby mi do głowy wykorzystać po prostu bagietkę jako spód...zawsze się głowiłam 'co by tutaj...' :D
Na Kazimierzu nie jadam więc nie mam porównania ale to nie znaczy,że nie spróbuję:D:D
OdpowiedzUsuńProszę tylko o namiaru gdzie?:))))