piątek, 18 maja 2012

Ptasie mleczko

Kolejny z szybkich i prostych przepisów.Uproszczona wersja,bez żadnych dodatków np w postaci owoców..Nic jednak nie stoi na przeszkodzie byście Wy je dodali:)


składniki:
- 1 mleczko skondensowane niesłodzone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki o różnych smakach ( u mnie cytrynowa i malinowa)
- serek waniliowy-u mnie danio
- kilka sztuk krakersów

Przygotować tortownicę.Uszczelnić ja srebną folią.Wyłożyć krakersami.
Wstawić na 30 min do lodówki.
Cytrynową galaretkę rozpuścić w 1.5 szklanki gorącej wody.Ostudzić.
Mleczko ubić z cukrem.Wlewać tężejącą galaretkę.
Wylać do tortownicy i wstawić na ok godzinę do lodówki.
Drugą galaretkę również rozpuścić w 1.5 szklanki gorącej wody.Ostudzić.
Serek zmiksować dolewając do niego tężejącą galaretkę.
Wylać na masę z mleczka.
Zostawić najlepiej na całą noc w lodówce.



Smacznego!!!

14 komentarzy:

  1. moja babcia takie robila i nazywala je ptasie mleczko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis!
    Ile potrzeba mleczka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie tylko Twoja babcia tak je nazywała...Niestety od czasów pamiętnej "awantury" o w/w nazwę nie mam ochoty jej używać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. @Madamadlen potrzebna jest jedna puszka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak niebiański puch;)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie taki deser nazywał się chłodnik, no bo w końcu z lodówki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie taki deser nazywał się chłodnik, no bo w końcu z lodówki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuje za odpowiedź. Puszka 400 gram starczy?

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja puszka miała 411g więc myślę,że Twoja też wystarczy.Widziałam też puszki 533g i te też byłby dobre.Po prostu warstwa z mleka będzie wyższa/niższa.

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmm... Uwielbiam słodycze z mlekiem skondensowanym - dziwne, że czegoś takiego jeszcze nie próbowałam. Jak tylko będę miała trochę czasu, z pewnością sięgnę po przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto-Którego-Imienia-Nie-Wolno-Wymawiać :D

    OdpowiedzUsuń
  12. @Mirabelko bardzo mi się podoba Twoja nazwa:)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno je popełnię, bo wygląda mega przepysznie. (tylko tortownice musze kupić)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek