poniedziałek, 13 maja 2013

Kapuśniak na wędzonych żeberkach


I kto powiedział,że kapuśniak jada się w chłodniejsze miesiące?
Ja tam nie patrzę na aurę za oknem tylko jem to na co mam ochotę w danej chwili:)))


składniki:
- 2 wędzone żeberka
- pół kg kapusty kiszonej
- 2 duże marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- duża cebula
- 5 dużych ziemniaków
- kminek
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- liść laurowy
- ewentualnie sól
- świeżo zmielony pieprz

Żeberka zalewamy wodą.Dodajemy pokrojoną na małe kawałki marchewkę,pietruszkę i seler.Nie solimy.Wrzucamy liść laurowy,pieprz i ziele angielskie.
Gotujemy aż żeberka zmiękną.

Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę.Dodajemy odsączoną i pokrojoną kapustę.Dodajemy kminek.

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy al dente.

Do wywaru z żeberek i warzyw dodajemy kapustę.
Gotujemy jeszcze chwilę i wrzucamy podgotowane ziemniaki.
Doprawiamy do smaku.

Przed podaniem żeberka obieramy z mięsa i wrzucamy do gotowej zupy.

Kapuśniak najlepszy jest po kilku godzinach kiedy smaki idealnie się połączą.



smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. porywam na rozgrzanie, bo dzień nas dzisiaj nie rozpieszcza;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też dziś pogodzie pomyliły się pory roku:)Pozdrawiam

      Usuń
  2. Zapraszam do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu: http://nietylkopasta.pl. Do wygrania 3 atrakcyjne nagrody!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój Połówek byłby zachwycony taką zupą :)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też był:)Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. I mój również byłby pewnie zachwycony :) WYgląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  5. nawet nie wiesz jak ja uwielbiam taki kapuśniaczek :) pyszności!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek