Co tu dużo mówić tudzież pisać...
bardzo czekoladowe,mokre wręcz aż gliniaste.
Smak czekolady podkręciłam szczyptą chili:)
Niesamowicie proste i szybkie do zrobienia.
Niestety dla mojej figury to ciasto na zawsze wstąpi do mojego czekoladowego menu:))
składniki:
- 5 jajek
- 420g gorzkiej czekolady
- 230g dobrej jakości masła
- szczypta chili
- 150ml śmietanki typu double cream
- 150g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 60g drobnoziarnistego cukru
250g czekolady rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej.
Jajka ubijamy razem z cukrem aż trochę zgęstnieją.Dodajemy przesianą razem z proszkiem do pieczenia mąkę,chili oraz rozpuszczoną czekoladę.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Formę o formie kwadratu o wymiarach 23cm wykładamy pergaminem.
Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160stopni ok 35 min.
Studzimy na kratce po czym przekrajamy na dwa blaty.
Śmietankę mocno podgrzewamy.Ściągamy z ognia i wrzucamy 170g pokruszonej czekolady.Mieszamy aż wszystko się pięknie połączy.
Masą czekoladową przekładamy ciasto plus smarujemy boki i górę.
Staramy się by ciasto choć chwilę postało w spokoju :D
smacznego!!!
o rany, zbieram szczękę z podłogi :D wygląda super
OdpowiedzUsuńwyborneeeeeeeeeeeeeee:) zjadłabym go każda ilość:D
OdpowiedzUsuń